Trzynastego kwietnia udaliśmy się dwudziestoosobową grupą na wycieczkę do pobliskiej piekarni ,,Marcel”. Celem wycieczki było poznanie pracy piekarza, sposobu wypieku bułeczek, chleba oraz ciast. W piekarni powitał nas właściciel S. Kołecki wraz z pracownikami. Oprowadzając nas po pomieszczeniach piekarni pokazywał nam urządzenia, ciekawie opowiadał o procesie wypieku pieczywa, jednocześnie cierpliwie odpowiadając na nasze pytania. Na własne oczy zobaczyliśmy jak błyskawiczne pani cukiernik wykonała przepiękne róże do dekoracji ciast. Największą atrakcją było jednak to, że własnoręcznie mogliśmy ugniatać i formować bułeczki z wcześniej przygotowanego dla nas ciasta. Po upieczeniu zostaliśmy obdarowani ciepłymi wypiekami, które sami zrobiliśmy oraz słodkimi napojami i jagodziankami. Po podziękowaniach pożegnaliśmy gościnną piekarnię bogatsi o wiedzę ,,Jak powstaje chleb”. Z niecodziennej wycieczki wracaliśmy do Domu skubiąc pachnące bułeczki.